tumblr analytics

26-08-07

Interview - The editors

editorsThe Editors, een groep die eens niet gehyped werd via myspace, maar desondanks toch populair is geworden. De voorbije week stonden ze op Pukkelpop, ik heb het jammer genoeg moeten missen. Naar aanleiding van dat optreden, verscheen er onlangs een interview met hen in de Morgen. Wat ik er van onthouden heb...

Zanger Tom Smith heeft zware tijden achter de rug. Eerst stierf zijn grootmoeder, dan verloor hij een vriend aan een slepende ziekte, en in diezelfde periode werd ook nog eens een van zijn ex-klasgenoten vermoord. Stuk voor stuk gebeurtenissen die een weerslag hebben gevonden op An End Has A Start, met voorsprong de donkerste plaat die 2007 tot nog toe heeft voortgebracht. "Erover schrijven is een manier om met al dat verlies om te gaan", stelt Smith. "Tot een paar jaar geleden waren dood en ziektes thema's die zich ver van mijn bed afspeelden, maar plots werd ik er van heel dichtbij mee geconfronteerd. Niettemin schemert in de meeste teksten aanvaarding door, dus in die zin zou je kunnen zeggen dat ik mijn angsten bezworen heb."

'Smokers Outside The Hospital Doors' gaat bijvoorbeeld over een zieke vriend. In het ziekenhuis lagen verschillende mensen met longkanker. Maar ondanks die ziekte, konden ze de verleiding niet weerstaan om buiten een sigaretje te roken. Een intriest beeld.

"Aan onze platen verdienen we nagenoeg niets, want het kost veel geld om die dingen te promoten, en uiteraard worden die kosten doorgerekend. Wij halen - zoals iedere band vandaag - onze inkomsten uit de concerten en de merchandise. Vandaar dat we zo vaak optreden. En voorlopig groeit ons publiek nog, dus ik ben niet bang voor overexposure."

Welke klassieke plaat zouden jullie graag naar de kroon willen steken? Hoe ver strekken de ambities?

Smith: "Ik denk dat we de groepen willen evenaren wiens muziek ons eigen leven heeft veranderd. En dus zijn we haast verplicht om ooit een cd te maken die even ontroerend en baanbrekend is als OK Computer van Radiohead. Al geloof ik niet dat Thom Yorke op een ochtend uit bed is gerold met het voornemen om die dag de beste cd aller tijden te maken. Als je vanuit die optiek vertrekt kan je niet anders dan plat op je smoel gaan."

Hoe komt het dat Britse rockmuziek momenteel een van de meest vitale fases in haar bestaan meemaakt?

Smith: "In Engeland zwenkt de cultuur om de zoveel tijd van het ene uiterste naar het andere, en momenteel vindt de man in de straat het na zijn nine to five baantje weer belangrijk om naar concerten te gaan, terwijl hij vroeger liever in de pub of voor de televisie zat. Dat evolueert in cirkels. Doorgaans ontstaat er om de vijf jaar een nieuwe, interessante beweging, en heb je daartussen een periode dat het culturele veld braak ligt. Nu houdt de vruchtbare periode ongebruikelijk lang aan, ook al doordat rock - met een groep als Klaxons, bijvoorbeeld - de overstap naar dance heeft gemaakt. Ik vind het trouwens over het algemeen een heel vruchtbare periode voor de popmuziek, ook buiten Groot-Brittannië. Er wordt momenteel enorm veel goeie muziek gemaakt. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Mika maakt in zijn eentje genoeg crap om elke positieve tendens te neutraliseren."

( de morgen )

Meer over de editors? klik hier

13:45 Gepost door Epic in Interviews | Permalink | Commentaren (0) | Tags: interview, the editors, editors, smith |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.