tumblr analytics

09-09-06

Pearl Jam - Sportpaleis Antwerpen

Eindelijk, na vijftien jaar, kreeg ik de kans om mijn jeugd-goden live aan het werk te zien. Voor het eerst in Belgie, maar da's gelogen. Wie herinnert zich niet het concert van Neil Young op Pukkelpop waarbij hij Pearl Jam degradeerde tot begeleidingsgroep? Niet hetzelfde? Wel als Neil Young fan had ik er toen enorm van genoten hoor... (maar dit even terzijde)

Pearl Jam is een band die tijdens elk optreden een andere set speelt. Meteen ook een minpunt, want neem nu het concert de dag voordien in de Gelredome (Nederland). Onze hollandse vrienden kregen "Spin the black circle" en  "rocking in the free world" te zien, wij niet. Ik had ook de indruk dat het qua sfeer in Holland top was (Eddie die het publiek tot kalmte aanmaant), in het Sportpaleis bleef iedereen in het begin van het concert  gewoon zitten.

Goed, dat was ook wel Eddie's eigen schuld. Hij vloog er wel stevig in met "World wide suicide" en "Not for you", maar het klonk allemaal zo vluchtig, zo a-typisch Pearl Jam. Bovendien vermeed ie toen angstvallig het oogcontact met het publiek. Een "Thank you" was zelfs teveel gevraagd.

Maar toen kwam het magische moment. Eddie die met een wijnfles in de hand richting microfoon strompelde. "Hij gaat iets zeggen!" reageerde Lisbeth enthousiast. En het werd een hele redevoering. Hij excuseerde zich voor het feit dat ie nog nooit in Belgie had opgetreden enne "vermits wij Belgen zelf niet konden beslissen of we nu vlaams of frans praten, koos hij maar voor het engels om ons toe te spreken."

En toen ontplofte het Sportpaleis een eerste keer. Iets wat jammer genoeg veel te weinig gebeurde. We kregen een uitgesponnen "Even flow" te horen, compleet met gitaarsolo a la Jimi Hendricks (gitaar in de nek). Pure rock and roll!!! Verder werden we ondermeer getracteerd op Jeremy en toen was het al ver tijd voor een korte pauze.

Misschien even nog vermelden dat het podium heel minimalistisch werd gehouden. Geen video-walls of andere stuff en daardoor een heel stuk puurder. Alleen jammer voor de mensen die achteraan stonden. Zelf hadden we ons brutaal door het volk tot vooraan geworsteld en hadden we een prima uitzicht. Maar dit even terzijde.

"Black" was het kippevelmoment van de avond. Het publiek die bij het einde van het nummer spontaan enkele minuten bleef doorzingen en daarbij luid in de handen klapte. Het ontroerde iedereen. Met "Alive" werd het officiele concertgedeelte afgesloten. Eddie Vedder bovenaan op een box... een beeld dat ik me nog lang zal herinneren. Nee geen stagedive zoals ie dat vroeger wel eens deed. Weet je, hij wordt oud en dat was er aan te zien. Het leek wel of het Roskilde drama een enorme impact op hem heeft gehad. Hij zag er opgeblazen en onverzorgd uit... Ouder dan de 42 jaar die hij is.

Van de bisnummers onthou ik vooral "Hunger strike", mooi gezongen tesamen met de zanger van Wolfmother, het voorprogramma... en toen was het jammer genoeg al twaalf uur en dus tijd om naar huis te gaan. Maar niet voordat Eddie ons uitgebreid bedankte en waarachtig: "see you next year" zei. Deal !!!

Setlist: (CONCERT HIER TE DOWNLOADEN)

Set 1Interstellar Overdrive, Corduroy, Animal, Hail Hail, World Wide Suicide, Severed Hand, Not For You(Modern Girl), In Hiding, Unemployable, Given To Fly, Even Flow, Present Tense, Do The Evolution, Big Wave, Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town, Jeremy, Why Go
Encore 1Soon Forget, Black, Better Man, Crazy Mary, Comatose, Alive
Encore 2Indifference, Hunger Strike, Baba O'Riley, Yellow Ledbetter

Commentaren

Nohtingman Mooie setlist, jammer dat ze 'Nothingman' niet gespeeld hebben... mijn "verslag" vindt u trouwens ook op mijn blog ;-) Alleszins bedankt voor de link naar de bootleg!!!

Gepost door: RoenHetZwoen | 09-09-06

De commentaren zijn gesloten.