tumblr analytics

14-11-05

SPECIAL - Eels

Eels, geniaal, gestoord, een schitterend muzikant of gewoon een arrogant en hatelijk iemand? Om eerlijk te zijn, ik weet het niet. In ieder geval, het is een schitterend muzikant. Getuige daarvan zijn songs boordevol gevoel en emoties. "Hey man", "trouble with dreams", het zijn nummers die de laatste tijd grijs gedraaid worden.

Zijn muziek klinkt alsof "je de muziekdoos, die je bij oma op zolder hebt gevonden, openklapt en het dansende paar op de mechanische tingeltangel begint rond te draaien. Je kijkt in het spiegeltje dat in de binnenkant van de deksel vastzit en terwijl je je jezelf betrapt op de eerste kraaienpootjes naast je ogen, schieten de laatste drie decennia aan je voorbij." (3voor12.nl)

Kwa mens is het iemand die moeilijk te vatten is. Vaak zit er heel wat cynisme in zijn uitspraken. Dat hoop ik toch, want anders zou het maar een arrogante klootzak zijn. Of hoe moet ik anders zijn antwoord op de vraag "hoe ziet een normale dag er voor jou uit?" interpreteren? Ik citeer: "Ik word wakker en probeer me de naam te herinneren van het meisje dat naast me ligt. Ik laat mijn tourmanager haar wat geld geven zodat ze een taxi naar huis kan nemen, tenminste als we nog in haar homeland zijn. Is dat niet zo, dan moeten we achterhalen waar we de voorgaande avond ook al weer speelden en hoe we het meisje weer de grens over krijgen. Als dat is opgelost is, de volgorde: douche, ontbijt, soundcheck, praten met de pers en ‘s avonds een concert. Daarna begint alles weer van vooraf aan." (interview Kindamusic)

In ieder geval, het is een mens die heel wat meegemaakt heeft: zijn psychisch gestoorde zus die zelfmoord pleegde, zijn ouders die alletwee dood zijn, en zo kan ik nog even doorgaan. En als je weet dat muziek voor E. een soort van therapie is, dan besef je meteen hoe gevoelig, hoe emotioneel veel van zijn nummers zijn.

Dit komt nog meer tot uiting op zijn dubbelalbum Blinking Lights and Other Revelations, een cd waar ie 7 jaar aan gewerkt heeft en die maar liefst 33 nummers bevat. Een uitvoerige bespreking hiervan, volgt binnenkort. Op dit moment moet je het stellen met volgende artikeltjes die ik tijdens mijn zoektocht naar Eels ben tegengekomen...

Interview : vrouwen komen op de tweede plaats (Kindamusic)

Optreden 28 May 2005, Oosterpoort, Groningen

Eels - Blinking lights and other relevations (cd bespreking Kindamusic

Eels : Blinking Lights And Other Revelations (cd bespreking - 3voor12.nl)

Commentaren

Eels is een groep waar ik al heel lang geleden 'verliefd' op ben geworden. Elk nummer bevat zeker iets melancholisch maar toch is het niet te zwaar. De muziek zelf maakt het lichter. Ik heb Eels nog nooit live aan het werk gezien, iets wat ik zeker ooit eens meegemaakt wil hebben. Die man zit inderdaad vol pijnlijke emoties. Muziek is zijn manier hiermee om te gaan. Ikzelf heb hier enorm veel respect voor. De manier waarop hij dat doet is aardsmoeilijk en toch prachtig. Ik geniet keer op keer van hun muziek. Dit is het soort groep dat je niet snel beu wordt, ze blijven sterk.

Gepost door: Céline | 12-01-08

De commentaren zijn gesloten.