tumblr analytics

29-10-05

CONCERT - Franz Ferdinand - Brabanthal Leuven (27/10/2005)

Dat de Brabanthal geen geschikte zaal is voor een concert, werd voorbije donderdag nog maar eens duidelijk. Hoewel Franz Ferdinand een enorme live-reputatie heeft, hadden ook zij het moeilijk om zich verstaanbaar te maken. Bovendien had ik het gevoel dat het geluidsnivo afgestemd stond op het nivo van een festival, niet op dat van een klein zaaltje. Voor het eerst deden mijn oren echt pijn bij het verlaten van een concert. Chapeau.

Tot zover de negatieve kritiek, want over de rest kan ik enkel maar enthousiast zijn. Wat direct opviel was de prachtige show. Het decor bestond uit enorme doeken met daartussen een mooi omlijnde video-wall met een projectie van het concert in... zwart/wit. Gitarist Nicholas in ouderwets kostuum en alle bandleden met een retro-kapsel. Het versterkte mijn gevoel op een jaren 60 concert te zijn beland. Lisbeth omschreef het als volgt: "de nieuwe beatles". En dan had ze het niet alleen over de omkadering.

Net als de beatles zingt Franz Ferdinand vrolijke popdeuntjes. Het is duidelijk hun bedoeling te entertainen. Politieke boodschappen of maatschappelijke thema's werden wijselijk thuis gelaten. De show was een perfect evenwicht tussen hun vijf hits en onbekende, maar daarom niet minder schitterende nummers. "Do you want to", “Michael”, "Take me out" en "The dark of the matinée", en "This fire" (afsluiter) we kregen het allemaal te horen. Zelf genoot ik enorm van het iets rustigere "Walk away", hun nieuwe single. Op dit nummer komt Alex zijn schitterende stem immers nog tot zijn recht.

De sfeer zat er reeds na het eerste nummer reeds in. De zaal deed enthousiast mee en mede daardoor werd het ondanks de iets mindere klank nog een schitterend concert. En het gekke is: Franz Ferdinand is een band die iedereen vrolijk maakt. Dat mocht ik ondervinden toen ik achteraf aan Lisbeth vroeg of ze toch nie liever naar Coldplay was gegaan. Een luide "neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" was haar antwoord en spontaan begon ze "lucky lucky" te zingen...

Extra's :
Op de officiele Franz Ferdinand website vind je heel wat video en audio fragmenten. Jammer is dat de groeps-blog (hun dagboek) nie echt is bijgewerkt.
Foto's van het optreden !!!
Concertbespreking (cuttingedge website)
( Foto - cuttingedge.be )

Commentaren

Vooral de rustige ballads De ballads geven mij weer helemaa het oude Beatles gevoel terug, helemaal super!

kHeb ook een korte review op mn website staan btw.

Gepost door: Yoy | 10-01-06

De commentaren zijn gesloten.